Honden in de winter 

 

 

De meeste mensen vinden kou heel onaangenaam. Gelukkig kunnen wij ons erop kleden en de verwarming een standje hoger draaien. Bij onze huisdieren ligt dat anders, die kunnen geen extra jas aantrekken. Is die kou niet slecht voor hun gezondheid en zijn er soms nog bepaalde zaken waar we in de winter bij hun verzorging rekening moeten houden?

Dikke vacht

Honden hebben een vacht die hen meestal uitstekend beschermt tegen koude weersomstandigheden. Dit gaat heel eenvoudig. Als de gemiddelde temperatuur gaat dalen vormt hun huid vanzelf een veel dikkere vacht, waarmee ze een warme jas dragen die hen prima tegen lage temperaturen beschermt. Lastig is wel dat als de dieren in die periode vaak binnenkomen in het centraal verwarmde huis van hun baas, dit proces verstoord kan raken en de hond hierdoor flink kan gaan ruien. Het is van belang dat de dieren regelmatig geborsteld of gekamd worden om de losse haren te verwijderen (1x per week) . Het zou beter zijn om met een constante omgevingstemperatuur te leven, zodat het lichaam zich daarop kan instellen en dit continue verharen verkomen kan worden. In plaats van een plek naast de kachel in de woonkamer kunnen we de hond daarom beter een slaapplaats geven in een koele bijkeuken. Uiteraard moet deze slaapplaats wel goed geisoleerd alsmede tocht- en vorstvrij zijn.

Natte vacht

Is de hond goed beschermd tegen de kou, in combinatie met vocht moeten we toch voorzichtig zijn. Een natte vacht isoleert immers veel minder goed en kan enorm veel energie aan het dier onttrekken waardoor de handhaving van de normale lichaamstemperatuur fors onder druk kan komen te staan. Wanneer een vacht nat wordt komen de haren tegen het lichaam aan te liggen en de lucht ertussen verdwijnt dan. De koude buitenlucht komt nu direct in aanraking met de warme huid die daardoor afkoelt. Zo kan een hond kouvatten en ziek worden. Ga daarom ook liever niet met koud weer lang in de regen of in de mist wandelen. Dit zijn omstandigheden waaronder een dier gevoelig is voor het oplopen van een infectie. De natuurlijke weerstand vermindert dan namelijk als gevolg van de temperatuursdaling. Droog hem daarom zo snel mogelijk af om dit alles voor te zijn.

Sneeuw

Sneeuw is vaak dikke pret, zeker ook voor een hond. Lekker achter sneeuwballen aan hollen. Sommige honden hebben echter de neiging deze ook op te eten. Zorg dat dit niet gebeurt want dit kan tot flinke maagdarmproblemen leiden als gevolg van de sterke afkoeling. Het is vaak beter een bal mee naar buiten te nemen. Houd verder in de gaten dat de hond niet zo lang buiten blijft dat zich ijs vormt rondom de haren tussen zijn tenen. Dit kan er dan niet meer tussen uitvallen, wat tot vervelende kreupelheid/blessures kan leiden.

IJs

Er zijn honden die graag het ijs opgaan. Probeer dit te voorkomen, want ijs is glad en ook honden kunnen uitglijden en een poot breken. Bovendien is het gevaarlijk, omdat een hond door het ijs kan zakken.

Pekel

Zoals al gezegd is vorst eigenlijk geen probleem. Het is droge kou en daar past onze hond zich prima op aan. Rondom vorstperioden wordt er echter wel pekel gestrooid op de openbare wegen. Pekel is niets anders dan zout water en dit kan na verloop de voetzooltjes van de hond aantasten. Zorg er daarom voor dat als ze naar buiten gaan de voetzooltjes goed beschermd zijn door ze in te smeren met zuur-vrije vaseline en spoel ze bij thuiskomst even af met lauw water.

Wat er nog wel eens gevraagd wordt in de trimsalon is: "Doe ik mijn hond wel een plezier als ik hem in de winter laat trimmen?" Ja, als de hond zijn trim/knip beurt midden in de winter heeft is dat geen probleem. Als u een trim/knip beurt overslaat bijvoorbeeld omdat het koud is, dan loopt de hond het risico om er meer problemen door te krijgen. De vacht is/wordt langer en houdt dus meer vocht vast en hierdoor blijft de hond langer koud. Het vachtonderhoud wordt ook vaak intensiever wat vaak resulteert in meer klitten wat de hond op zijn beurt niet leuk vindt. 

Aan het eind van de winter komen veel hondenrassen, zowel langharige als kortharige honden in de rui terecht. Wanneer u veel last heeft van de haren van uw hond in huis en u wilt dit aanzienlijk verminderen dan is het mogelijk dit proces te versnellen. Dit gaat als volgt:

Als eerste wordt uw hond 2x goed gewassen met een shampoo die speciaal geschikt is voor zijn of haar vacht en huidtype. Tijdens dit wassen wordt de huid gemasserd, waardoor de haar follikels in de huid van uw hond worden gestimuleerd en de circulatie wordt versterkt.

Uw hond wordt dan gedroogd met een waterblazer (dus geen föhn), die de losgeraakte haren eruit blaast. Hierna wordt de vacht goed doorgeborsteld.

Wat overblijft is een glanzende en gezonde vacht.

Voorbeelden zijn: Labradors, Golden Retrievers, Herdershonden, Newfoundlanders, Leonbergers, Landsheer, Sint Bernhardshonden, Berner Sennenhonden, Keeshonden, Malamutes, Chow Chows, Collies, enz.